Luftning av radiatorer

Radiator

Visst har ni hört talas om att det är bra att lufta radiatorerna? Men varför?
(En del säger element istället och det är helt ok! Vi förstår ändå. Element går dock på el och radiatorer är den vattenburna sorten som vi mest jobbar med och som vi skriver om här)

Hösten/vintern är på väg
När det börjar bli kyligare ute är det bra att se över sina värmekällor för att se till att de är trimmade och fungerar optimalt. Luftning ger en jämnare värme.

Cirkulationen
Luften i radiatorerna gör att det varma vattnet inte cirkulerar som det ska. När luften är borta kan radiatorn fyllas med vatten.

Ljud
Ibland kan en radiator som inte är luftad ge ljud ifrån sig vilket ju är störande i sig också om den inte värmer som den ska.

Kall radiator
Hela eller en del av radiatorn kan kännas kall för att den är fylld med luft istället för vattnet som skall fylla radiatorn.

 

Så, hur gör man då? Är du det minsta osäker är det bäst att kontakta en rörmokare såklart!

  1. Börja med att stänga av cirkulationspumpen
  2. Försjälva luftningen behöver du en luftningsnyckel och en liten behållare eller mugg.
  3. Lufta alla radiatorer, börja nerifrån.
  4. Öppna luftningsventilen och håll behållaren under.
  5. Luften pyser ut.
  6. När vatten börjar sippra ut är luftningen klar.
  7. Sätt på cirkulationspumpen igen. Efter att du luftat dina radiatorer kan du behöva fylla på vatten i systemet.

 

Lufta inte dina radiatorer i onödan. Ger inte luftningen någon effekt kan det vara bra att kontakta en rörmokare för rådfrågning. Det finns andra anledningar till att en radiator inte värmer som den ska. Hur radiatorerna sitter, både att de sitter rakt på väggen och hur de är placerade i huset. En rörmokare kan vid en genomgång se över både dessa saker och se över värmeanläggningen i stort.

Den kan vara lönsamt att byta ut äldre radiatorer mot en modern variant då dessa oftast har en snabbare reaktionstid. Det kan också vara en bra ide att se över termostaterna. Även där kan det vara lönsamt att byta ut till modernare modell då dessa förbrukar mindre energi och oftast ger ett bättre inomhusklimat.

För fler tips från Rörmokaren, kika in här

4 + 4 =