Frusna vattenledningar – Så här gör du!

Frusna vattenledningar är ett vanligt problem under vintertiden men vi har ett par knep hur man kan undvika det.

Det behövs inte många minusgrader för att en ledning skall frysa och leda till stora bekymmer. När vatten fryser ökar dess volym med cirka 10-20 procent. Det räcker för att trycket ska bli för stort och i värsta fall kan rör /vattenledningar sprängas sönder.

Vill det sig illa kan det röra sig om många liter vatten som kan rinna ut i golv och väggar. Här kan du läsa om hur du förbereder dig och skyddar dig mot eventuellt dyrköpta erfarenheter.

 

Så här undviker du att dina rörledningar fryser:

  • Förebyggande –  Se till att mätare och ledningar är väl skyddade mot köld med korrekt rörisolering och / eller i mark under frostfritt djup. Alternativt med installerad värmekabel.
  • Var särskilt observant den första kalla vintern efter en nybyggnad, renovering eller reparation.
  • Vid akut frysrisk kan du låta en kran tillfälligt stå något öppen så att inte vattnet står stilla i ledningen. Om trycket i vattenledningen minskar kan det vara ett tecken på att en ispropp håller på att bildas.
    Observera att detta endast är en tillfällig lösning, en strilande kran leder i värsta fall till en vattenförlust på ca 80 liter / dygn.

Delar du brunn, eller som de flesta  har kommunalt vatten kan det vara bra att höra med grannarna först om fler är utan vatten. Om så är fallet kan orsaken vara en större läcka. Är endast din fastighet drabbad har förmodligen vattenmätaren eller någon vattenledning frusit.

Om vädrets makter, trots preventiva åtgärder, skulle vara emot dig så kan Rörassistansen hjälpa dig att lösa en eventuell propp. Vi kan också hjälpa dig att förbereda dig för kommande vintrar och är bara isproppen löst kan vi nästan alltid omgående installera en värmekabel.

Om du misstänker att dina rörledningar frusit och temperaturen börjar gå upp igen, var observant på eventuella läckage ifall någon ledning spruckit sönder av trycket. 

Tre saker att kontrollera om du misstänker frusna vattenledningar

  • Vattenmätaren. Kontrollera mätarställningen men lyssna också efter ett susande ljud vid mätaren när alla kranar i huset är avstängda.
  • Att avstängningsventiler eller ballofixer vid mätarställningen fungerar som de ska. Misstänker du ett läckage kan du stänga dessa och undvika stora vattenskador i huset.
  • Eventuella fritidsboenden för att undvika ovälkomna överraskningar till våren pga. ett eventuellt läckage efter en frysning på vattenledningen till sommarstugan. Tömdes systemet ut ordentligt? vid tveksamhet, åk och kolla eller skicka oss. Är vattnet avstängt? – Bra, men var uppmärksam när vattnet sätts på igen till våren

Får du inte bukt med problemet eller vill anlita en professionell rörmokare som åtgärdar problemet åt dig? Ring oss på 08- 200 333.

För fler tips från Rörmokaren, kika in här

8 + 10 =